De vuurbol van 7 mei 2024 over Noord België


Op dinsdagavond 7 mei 2024 om 20:48:58 trok een heldere vuurbol over noordelijk België. De vuurbol werd onder anderen waargenomen door Jaap van ‘t Leven, medewerker van de Volkssterrenwacht te Bussloo. Hij schatte de helderheid van de vuurbol op -5 á -6. De kleur was rood-oranje maar dat kan ook veroorzaakt zijn geweest door de geringe hoogte boven de horizon en de op dat moment heiige atmosfeer.
De vuurbol begon op te lichten op een hoogte van 71,4 km op ongeveer 10 km ten oosten van Antwerpen en doofde uit op een hoogte van 35,0 km net boven de Belgisch-Nederlandse grens op 15 km ten WZW van Weert in Noord Limburg. In ruim 7 seconden werd een traject van 72 km door de atmosfeer afgelegd. 
Het object kwam de atmosfeer binnen met een snelheid van 13,21 km/s en vertraagde naar het einde toe tot een snelheid van minder dan 6 km/s.
Vóór de ontmoeting met de aarde bewoog het object in een elliptische baan met een halve lange as van 1,82 AU en een omloopstijd van 2,45 jaar.
De vuurbol werd vastgelegd door vier stations van het Europees Netwerk (EN) te Winterswijk-Woold, Engelmanshoven, Hoegaarden en Bussloo.
Er zijn, in tegenstelling tot berichten hierover, beslist géén fragmenten op aarde neergekomen. De vuurbol was daarvoor véél te zwak met een helderheid van slechts -7,87 fotografisch. Daarbij was ook de eindhoogte van 35 km veel te hoog om een dropping van meteorietfragmenten mogelijk te maken. 

Het grondtraject van de vuurbol van 7 mei 2024, geprojecteerd op het aardoppervlak. De baan maakte een hoek van 29 graden met het aardoppervlak.
Kaartje: Google Earth.

Trajectgegevens en baanelementen van de vuurbol van 7 mei 2024 20:48:58 UT.
Metingen en berekeningen: Dutch Meteor Society

De vuurbol van 7 mei 2024 om 20:48:58, gefotografeerd vanuit Engelmanshoven (B). Foto: Jean Marie Biets.

Dezelfde vuurbol, vastgelegd door Joost Verheijden vanuit Hoegaarden, België.

Vanuit Bussloo gezien verscheen de vuurbol laag in het zuidwesten aan een heiige horizon. Foto: Jaap van ‘t Leven – Volkssterrenwacht Bussloo.

Ook mistige condities te Winterswijk-Woold in deze opname.
Foto: Hans Betlem