Kometair object: geen meteorietdropping


Op 19 mei 2024 omstreeks 0:50 plaatselijke tijd (18 mei 22:50 UT) is een zeer heldere en bijzonder spectaculaire vuurbol door duizenden mensen waargenomen in grote delen van Zuid Frankrijk, Spanje en Portugal.
Zoals zo vaak bij dit soort waarnemingen begon de jacht op meteorieten nog vóór er enige serieuze berekening aan de vuurbol was gedaan. Nog dezelfde nacht rukte de brandweer uit omdat men vermoedde dat er meteorieten ‘in midden Portugal’ waren neergekomen. Na enkele uren kon met vaststellen dat dat niet gebeurd was. Kennelijk was heel ‘midden Portugal’ door de plaatselijke (?) brandweer in no time doorzocht.
In werkelijkheid eindigde het traject van de vuurbol boven de Atlantische Oceaan.
Volgens een voorlopige analyse, uitgevoerd door prof. José María Madiedo, verbonden aan het Andalusisch Instituut voor Astrofysica (IAA-CSIC) kwam het object de atmosfeer binnen met een snelheid van 44,7 km/s op een hoogte van 122 km en doofde het uit op een hoogte van 54 km.
Deze waarden zijn goed met elkaar in overeenstemming en duiden op fragiel, kometair materiaal in een langgerekte baan. Zowel de beginsnelheid als de eindhoogte sluiten een meteorietdropping uit. Zelfs geen plons in de Atlantische Oceaan derhalve.

Bronnen:

www.theolivepress.es

Zeer fraaie videopnamen op:
RTL Nieuws 19 mei 2024


Dashcam opname van een Spaanse automobilist.