167 km lang traject in vijf seconden


Op 27 mei 2024 om 1:45:45 UT verscheen een heldere vuurbol boven het  Duitse deel van de Waddenzee.
De vuurbol begon op te lichten op een hoogte van 84,1 km op zo’n 70 km ten WZW van de Duitse stad Flensburg. Hij legde vervolgens gedurende vijf seconden een 167 km lang traject af en doofde uit op een hoogte van 60,0 km boven het Duitse plaatsje Lathen, ongeveer 15 km ten oosten van ter Apel.
De vuurbol werd vastgelegd door minimaal vier stations van het Europees Netwerk (EN). Op veel plaatsen in Nederland en België was het bewolkt. Het kaartje toont in groen de stations die de vuurbol vastlegden: EN903 Terschelling, EN905 Benningbroek, EN906 Bussloo en EN900 Winterswijk-Woold.
Op de laatste post werd de vuurbol ook vastgelegd door de high-speed fotometer van de Tsjechische academie van Wetenschappen waarmee niet alleen de momenten van verschijnen en uitdoven konden worden bepaald, maar waarmee tevens een fotometrische lichtcurve kon worden vastgelegd.
De vuurbol met een absolute fotometrische helderheid van iets meer dan magnitude -7 was een zgn. aardscheerder: hij drong onder een zeer kleine hoek met de horizontaal de atmosfeer binnen. Bij deze vuurbol was dat 8 graden. Aardscheerders trekken doorgaans mooie, lange sporen langs de hemel.
De opnamen werden verkregen door Marco Verstraaten en Jos Nijland (903 en 905), Jaap van ‘t Leven, Volkssterrenwacht Bussloo (906) en Hans Betlem (900). 
Metingen en berekeningen: Dutch Meteor Society.

De projectie op het aardoppervlak van het atmosferische traject van de aardscheerder op 27 mei 2024 om 1:15:48 UT. De hellingshoek met het aardoppervlak bedroeg 8 graden.

De aardscheerder op 27 mei 2024 om 1:15:48 UT, gefotografeerd vanuit de dichtstbijzijnde post, EN903 Terschelling.

Dezelfde vuurbol, gefotografeerd vanuit post EN905 te Benningbroek.

Een groot deel van het spoor werd op deze opname vanuit de Volkssterrenwacht Bussloo, EN908, bedekt door bewolking, maar het laatste deel inclusief de heldere eindflare is goed vastgelegd.

Ook veel bewolking in Winterswijk-Woold EN900. Het spoor is hier sterk verkort. Het kaartje van het grondtraject laat zien, dat de vuurbol vrijwel in de richting van deze post bewoog.