Geen meteorieten neergekomen


Op 26 juni 2023 om 20:45:11 UT drong een meteoroïde met een massa van ongeveer 260 kilogram boven Beieren de atmosfeer binnen.

Deze bolide werd vanuit Tsjechië en Slowakije vastgelegd door automatische digitale all-sky vuurbolcamera’s en videocamera’s te Churáňov, Přimda, Ondřejov, Růžová, Kuchařovice, Červená, Lysá hora, Veselí nad Moravou en Hurbanov.
Naast de directe afbeeldingen en video’s, is ook het spectrum van de bolide vastgelegd.
Gedetailleerde opnamen van de bolide, waaruit onder andere het verloop van de fragmentatie kan worden bepaald, werden gemaakt door het FIPS-hi-speed videosysteem te Ondřejov. Bovendien werden het exacte verloop van de helderheid van de bolide en de absolute tijd van de passage vastgelegd door een aantal hi-speed fotometers (5000 registraties per seconde), die ook deel uitmaken van de camera’s op alle stations.
Uit al deze data zijn alle baan-, traject en fysische gegevens van deze buitengewoon heldere vuurbol met hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid bepaald.

Baan en traject

De bolide begon te op te lichten op een hoogte van 100,8 km tussen de steden Ingolstadt en Regensburg en bereikte een maximale absolute helderheid van -17,4 magnitude (absolute helderheid gestandaardiseerd voor een eenheidsafstand van 100 km), trok over Neurenberg en doofde op een hoogte van 34,5 km uit ten westen van de stad Höchstadt.  De aanvankelijke snelheid bedroeg 24,4 km/s en en de meteoroïde legde een lichtgevend traject van 133,9 km af in 6,4 seconden.
Tijdens de val vertoonde de superbolide vele opvlammingen ten gevolge van fragmentatie. Hij bereikte zijn maximale helderheid ten in een korte explosie op een hoogte van 56,1 km. Deze explosie gaf ongeveer 100 maal zo veel licht als de volle maan.
Vóór de botsing met de aarde draaide deze meteoroïde om de zon in een zeer excentrische ellipsbaan met een halve as van 2,25 AE met een inclinatie van 12 graden. De omloopstijd bedoeg 3,4 jaar.
Baan en structuur van de meteoproïde wijzen op een lid van de Jupiterfamilie.

Geen meteorieten neergekomen

Tijdens de tocht door de dampkring, vooral in het laatste derde deel, viel de relatief fragiele meteoroïde van komeetachtige oorsprong met een diameter van ongeveer 70-80 cm uiteen. Er is hoogstwaarschijnlijk geen significant fragment van de oorspronkelijke meteoroïde neergekomen dat een systematische zoektocht zou rechvaardigen.


Pavel Spurný
Vakgroep Interplanetaire Materie
Astronomisch Instituut, CAS, Ondřejov

De projectie van de vuurbol  EN260623_204511 op het aardoppervlak. Netwerkstations in Tsjechië zijn weergegeven door witte vierkantjes met een zwart centrum
foto: Google/Astronomical Institute CAS.

Composiet beeld van de bolide EN260623_204511 uit een video-opname opgenomen vanuit Ondřejov. foto: Astronomisch Instituut CAS).

Uitsnedes van een gedetailleerde video-opname van de vuurbal EN260623_204511 gemaakt door het FIPS-volgsysteem te Ondřejov. Deze beelden worden gebruikt voor een meer gedetailleerd onderzoek van meteoroïdefragmentatie.
De relatieve tijd voor individuele beelden is gerelateerd aan de absolute tijd van 20:45:11 UT.
(afbeeldingen door Lukáš Shrbený, foto door het Astronomisch Instituut van het CAS).