Dutch Meteor Society 45 jaar!


Op 19 april 1979 startte de Dutch Meteor Society uit een initiatief van ondergetekende en Rudolf Veltman, die helaas niet meer onder ons is.
We zijn inmiddels 45 jaar verder. Vele tientallen publicaties in professionele bladen, waardevolle weten­schappelijke resultaten en tientallen expedities zijn het resultaat van dit initiatief.
In de terugblik zien we grootste fotografische simultaancampagnes in de jaren 80 en 90, een tiental Leoni­denexpedities naar alle uithoeken van de wereld, de ontwikkeling van een professioneel all-sky netwerk in een samenwerkingsverband met de Tsjechische academie van wetenschappen, professionele datareductie en honderden visuele campagnes, resulterend in een tweetal kloeke standaardwerken van Peter Jennis­kens.
Ons blad Radiant begint aan de 46e jaargang.
De rode draad door dit alles: plezier in alle facetten van het meteorenwerk: van solderen tot waarnemen, van datareductie tot softwareontwikkeling.
Onze actieve club heeft op vele fronten een wereldreputatie opgebouwd.
45 jaar DMS. Dat is een feestje waard!
Op zaterdag 20 april 2024 organiseren we een jubileumbijeenkomst met een feestelijk tintje.
Ons eigen werk zal centraal staan. Er zijn al voldoende toezeggingen met interessante bijdragen om een compleet programma te vullen. Eigen werk: visueel, video, all-sky, techniek: alles komt aan bod.

De bijeenkomst vindt plaats op de Volkssterrenwacht Bussloo, Busslooselaan 2 te Bussloo, gemeente Voorst.
De sterrenwacht is open vanaf 11 uur.

Programma

Carl Johannink praat ons bij over het CAMS project. Recente ontwikkelingen, resultaten en toekomstige ontwikkelingen.
Marc de Lignie heeft een lang gekoesterde wens voor het all-sky netwerk ontwikkeld: een gps gestuurde LCD shutter met seconden timing. Hij zal ons bijpraten over de eerste bevindingen.
Hans Betlem zal uitleggen waarom deze nieuwe hardware voor onze all-sky toestellen zo belangrijk is in combinatie met de Tsjechische high-speed fotometer in Woold.
Klaas Jobse zal ons bijpraten over de ontwikkelingen rond het Cyclops observatorium.
Romke Schievink praat ons bij over project Bruchmühle in Duitsland: een watermolen wordt verbouwd tot sterrenwacht en meteorenobservatorium.
Felix Bettonvil
ging mee op meteorietenjacht in Duitsland en vond een fragment van de zeldzame aubriet. Indien al beschikbaar zal hij ons bijpraten over de eerste onderzoeksresultaten.

Verschillende andere presentaties zijn nog in de planning. Tussen de bedrijven door laten we zien hoe all-sky opnamen worden uitgemeten en doorberekend.

De inwendige mens
Voor de lunch zullen soep en broodjes voor een schappelijke prijs beschikbaar zijn op de sterrenwacht. Ergens in de middag zal er een feestelijk moment zijn om te proosten op 45 jaar meteorenwerk. Voor het gezamenlijk diner (eigen rekening) hebben we al vast gereserveerd bij Chinees Restaurant Dynasty in Twello, op zeer korte afstand van VSB.

Voor de catering zouden we het fijn vinden om een indicatie te hebben van de hoeveelheid deelnemers.
Ook geïnteresseerden van buiten de actieve DMS kern zijn welkom.
Daarom het verzoek om via een mailtje even kenbaar te maken of je komt, met hoeveel personen en of je er bij bent wilt zijn bij de avondmaaltijd.
Uw berichtje naar het e-mail adres van het secretariaat van de Dutch Meteor Society, dat gegeven is onder aan de homepage van deze site.
Nieuwe gezichten zijn altijd welkom!
Tot op 20 april in Bussloo!

De gezellige Volkssterrenwacht Bussloo is sinds de start van de Dutch Meteor Society in 1979 de vaste plek voor alle bijeenkomsten.