Op 13 februari, rond 22h UT kregen wij via de Nederlands-Amerikaanse astronoom Peter Jenniskens het bericht binnen, dat een impact van de naar schatting 1 meter grote asteroïde SAR2667 voorzien was rond 3h UT die nacht met een mogelijk impactgebied boven het Kanaal, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland.
In grote delen van Nederland en België was het toen helaas bewolkt. Toch ging er om 22h37m UT een alert uit naar de ENstations van ons netwerk: check het functioneren van de stations en check morgenvroeg zo snel als mogelijk de opnamen.
Rond 22h50m UT werd de prognose verfijnd. Tijd 3hUT ± 5 minuten; positie 49.96N, 0.01 W. Dat is boven het Kanaal vlak voor de Franse kust. Noordwaartse verschuiving naar Nederland of België nog mogelijk.

Om 2h59m20s UT verscheen daadwerkelijk de vuurbol aan de hemel. Uit verschillende foto- en video opnamen kon een nauwkeurig traject van de vuurbol in de dampkring worden gereconstrueerd.

Inmiddels zijn in Noord Frankrijk de eerste meteorietfragmenten gevonden.

Klik hier voor het volledige artikel en de updates.

Foto van Gijs de Reijke vanuit Boxtel.

Eén van de eerste fragmenten, gevonden door team Jenniskens.