Lichtcurven in hoge resolutie en fragmentatiegegevens


Hi-speed fotometer geplaatst

Op vrijdagmiddag 21 april 2023 is de eerste zelfstandig werkende hi-speed fotometer van de Tsjechische Academie van Wetenschappen geplaatst op het dak van het Zdenek Ceplecha observatorium te Winterswijk-Woold.

Twee delen

Het instrument bestaat uit twee delen: een video-camera met hoge resolutie, waarmee ook daglichtopnamen kunnen worden gemaakt, en een fotomultipliër unit. Mt de laatste kan de helderheid van een vuurbol 5000 maal per seconde worden gemeten. De grensmagnitude voor het instrument ligt, afhankelijk van de omstandigheden, tussen de -2 en -4.
Uit een nauwkeurige fotometrische curve kan de fragmentatie op verschillende hoogten bepaald worden. Hiermee kunnen strooivelden en posities van verschillende fragmenten met een veel hogere nauwkeurigheid bepaald worden. De techniek heeft zich meermalen bewegen, laatst nog met de impact van planetoïde 2023-CX1 boven Noord Frankrijk.
Het is de bedoeling om op enige termijn een tweede exemplaar te plaatsen bij één van de Benelux posten.

Eerste zelfstandig werkend instrument

Er zijn al langer meerdere fotometers van dit type in gebruik in het netwerk in centraal Europa. Echter, deze maken deel uit van het geïntegreerde systeem van een DAFO (Digital Autonomous Fireball Observatory). 
Het nu in Woold geplaatste instrument is het eerste ‘losse onderdeel’ van een DAFO dat ontwikkeld is als zelfstandige unit. Met de ervaringen die met dit instrument worden opgedaan, zullen vervolgopstellingen worden gebouwd.

Eerste nacht in bedrijf: meteen succes

De nacht van 21 op 22 april 2023 was de eerste bedrijfsnacht van de nieuwe fotometeropstelling EN301.
Op 22 april om 1:05:05 UT verscheen vanuit Woold gezien een snelle sporadische meteoor met flares van ongeveer magnitude -4.
De meteoor werd trimultaan vastgelegd met station EN905 Benningbroek en EN908 te Ermelo (Koen Miskotte).
De eerste vanuit Woold opgenomen hi-resolution lichtcurve is daarmee een feit.