† Alan Smith


Op 9 juli bereikte ons het droevige bericht dat Alan Smith te Ipswich, operator van all-sky station EN911 is overleden.
Alan was al enige tijd ziek. Hij is 73 jaar oud geworden en vond zichzelf nog veel te jong om al afscheid te nemen. 
Alan startte in 2021 met serieus all-sky werk. Hij wilde graag nauwkeurig werken en had niets met geautomatiseerd video waarnemen. De manier waarop wij bij DMS het all-sky netwerk runnen, sprak hem zeer aan. Vanaf 2021 was Alan een gestage leverancier van mooie vuurbolopnamen. Vooral in de driehoek met Oostkapelle en Benningbroek wist hij veel simultaanopnamen te scoren. Alan werkte nauwgezet en zijn opnamen kwamen altijd zeer snel binnen.
Naast het all-sky werk was Alan ook een van de drijvende krachten binnen de Orwell Astronomical Society of Ipswich.
Kenmerkend voor Alans enthousiasme was zijn reactie op de val van de Dortmund meteoriet. Nog vóór de zoekacties gepland waren, stond hij al in de startblokken  en had hij de schema’s voor de ferry’s al nageplozen om er op tijd bij te kunnen zijn.
Wij hebben Alan nooit persoonlijk mogen ontmoeten, maar hij voelde zich nadrukkelijk thuis in het all-sky clubje. Zoals zijn broer het verwoordde toen hij ons via de all-sky app-groep in kennis stelde van het overlijden van Alan: ‘ik weet niet waar jullie allemaal uithangen, maar Alan maakte deel uit van jullie gezelschap en wil graag dat ik jullie op de hoogte stel’.
Wij wensen zijn familie alle sterkte toe.