Fotografische data van 300 EN-vuurbollen


Uit alle EN vuurbollen, vastgelegd door ons netwerk sinds het gebruik van digitale camera’s (eerste simultane vuurbol in 2011) zijn per eind juli 2023 300 banen en trajecten en fotometrische gegevens vastgelegd.
Een mijlpaal, bereikt dankzij de inspanningen van de vele camera operators.
Gedurende de afgelopen jaren heeft ons netwerk een spectaculaire ontwikkeling meegemaakt, niet alleen in het aantal stations maar ook in de professionaliteit en kwaliteit van de aangeleverde opnamen.
Van alle materiaal tot heden is een lijvige database aangemaakt, voorzien van allerlei query’s (zoekopdrachten) waarmee je bv. snel kunt zien aan hoeveel simultaansets elk station heeft bijgedragen. Het aantal uitgemeten en verwerkte opnamen is spectaculair: het zullen er vlug zo’n 1000 zijn.
Niet alle sets zijn in de database opgenomen. Sommige zijn kwalitatief minder of hebben ongunstige geometrie. Van een (klein) aantal opnamen is geen nauwkeurige fotometrie mogelijk.
De database met alle query’s kan onder de naam ENfireballs_2023 als MS-Access database worden opgehaald op het publieke deel van onze DMS ftp-site.
De macro’s zijn veilig. Bij openen volgt er wellicht een melding van Microsoft (=standaard wanneer onbekende macro’s worden aangetroffen). Volg de aanwijzingen om het bestand als veilig te markeren.
Op niet al te lange termijn zal de database ook worden gekoppeld aan onze online sql database systeem en zal hij ook worden aangeboden ter opname in de IAU fotografische database.

Om gebruik te kunnen maken van de query’s is Microsoft Access nodig. Dit programma maakt deel uit van de meeste Office pakketten.

Download database