All-sky stations gesynchroniseerd – backup in Ondrejov


Een mijlpaal in de ontwikkeling van het EN all-sky netwerk. Gedurende de voorbije maanden is gestaag nieuwe software uitgerold over de stations die met de Canon 6D camera’s werken.
We ervaarden nogal wat problemen met de gebruikte camera besturingssoftware. Er werden twee verschillende programma’s gebruikt door de verschillende posten: Digicamcontrol en AllSkyEye.
De eerste moet steeds handmatig worden opgestart. De eindtijden van elke opname worden vastgelegd waarbij er fouten van enkele seconden optreden vanwege het wegschrijven van de data.
Het tweede genoemde programma levert zeer slechte jpeg beelden af en heeft tussen de opnamen steeds een dode tijd van maar liefst 7 seconden.

Programmamodule uit de Tsjechische DAFO’s
Speciaal voor ons netwerk heeft systeembeheer Ondrejov de schakelmodule die gebruikt wordt in de DAFO’s aangepast.
Per station is/wordt een mini computer geïnstalleerd die als linux server de camera bedient. 
De opnamen beginnen al in de diepe schemering bij -6 graden zonshoogte met iso 100. De iso waarde wordt geleidelijk opgevoerd en na een uur wordt iso 3200 bereikt. In de ochtend wordt het omgekeerde ritueel gevolgd.
De opnamen worden in jpeg en raw weggeschreven op de linux server en kunnen door de operators middels een beveiligde verbinding op een windows-PC worden bekeken. Alleen bij vastgelegde meteoren worden de raw beelden opgehaald. De jpeg beelden van alle aangesloten stations worden automatisch op de server in Ondrejov gearchiveerd. Dat hoeft de camera operator dus niet meer zelf te doen.

Wolkendetektor
Op korte termijn worden wolkendetektoren aan de all-sky camera’s toegevoegd. Bij bewolking wordt de opnamenreeks dan onderbroken. Dat scheelt behoorlijk in de regelmatig terugkerende kostenpost voor te vervangen sluiters.

Automatische meteorendetektie

Er loopt een pilot met automatische detektiesoftware voor meteoren. Ook deze wordt binnenkort uitgerold over de aangesloten posten. 
Natuurlijk kan elke camera operator nog altijd zelf zijn plaatjes bekijken en het volledige beheer houden. We gaan zeker niet over tot ‘pipeline-reductie’. De momenteel ingevoerde nieuwe software maakt het werk voor de camera operators wel een stuk aangenamer. De nauwkeurigheid waarmee de cameradata worden vastgelegd wordt door deze nieuwe ontwikkelingen eveneens een stuk vergroot.
De Dutch Meteor Society dankt Jan Fuchs, systeembeheerder aan het Ondrejov Observatorium voor zijn niet aflatende inspanningen ons netwerk naar een hoger plan te tillen.

De linux servers staan gereed om naar de posten verzonden te worden.

De nieuwe software levert prachtige jpeg beelden.