All-skynetwerk naar 16 posten


Op korte termijn komen er twee nieuwe posten bij in het netwerk. Station EN916 wordt beheerd door Selma Koelers en zal operationeel worden vanuit Havelte in Drenthe. Op korte afstand staat al het station EN915 van Felix Bettonvil in Dwingeloo, echter, dat toestel is voorzien van 15 mm optiek. Sinds enkele maanden is het omgebouwd tot meteoorspektrograaf.
De nieuwe post in Drenthe zal gaan zorgen voor een betere afdekking in het noorden.
Station EN917 zal beheerd gaan worden door Romke Schievink en bediend door Carl Johannink. Het komt te staan in de plaats Bruchmühle in Duitsland, zo’n 90 km ten noorden van station EN89 Herford. De stations EN89 en EN917 gaan een betere aansluiting geven naar het Tsjechische netwerk dat zijn meest westelijke station heeft in het Duitse Tautenberg. Op termijn een station in de omgeving van Göttingen zou dan helemaal de perfecte aansluiting geven.
Beide nieuwe posten zijn voorzien van Canon 6D camera’s met Sigma f/3.5-8 mm optiek en shutters die 16 breaks per seconde geven. De toestellen zijn gebouwd door Marco Verstraaten. Deze behuizingen zijn inmiddels standaard binnen DMS. De toestellen zijn inmiddels gefocusseerd en de laatste duurtesten worden gedaan alvorens ze naar de posten overgebracht kunnen worden.
Jaap van ’t Leven en Astrid Eeuwijk, beiden verbonden aan de Volkssterrenwacht Bussloo, werken aan een nieuw station dat in Nijmegen wordt gestationeerd. Daarmee wordt een grote open plek in oost Nederland gedicht.

Focussering, laatste test en inbouw

Duurtest in de vrieskou op 9 januari 2024

Posten in het all-sky netwerk voorjaar 2024