Eerste systeemcamera in all-sky netwerk
All Sky post Bussloo gemoderniseerd
De all-sky post in Bussloo is in de afgelopen vele jaren goed geweest voor een significante bijdrage aan het aantal n-multaan gefotografeerde vuurbollen in het all-sky netwerk. De post ligt mooi centraal ten opzichte van andere all-sky stations, er is een donkere hemel met goed uitzicht op de horizon in alle richtingen en last but not least wordt de bediening en administratie jaar in, jaar uit (dit jaar bestaat VSB 50 jaar!) gedaan door enthousiaste medewerkers.
De oude opstelling, nog gebouwd in een wijnkistje, was dringend aan vervanging en upgrade toe en op 19 juli werd de nieuwe opstelling geplaatst.
Station EN906 Bussloo is de eerste post in het netwerk waar geen spiegelreflex camera (het werkpaard, de Canon 6D) meer is toegepast maar een systeemcamera, de Canon R. Het kostbare vervangen van defecte sluiters elke twee jaar behoort daarmee tot het verleden.
De opstelling is gebouwd in een nieuwe generatie kast met koeling middels peltier elementen en GPS gestuurde X-FOS shutter.
Het toestel werkt volkomen autonoom en wordt geback-upt op de server van het Astronomisch Instituut te Ondrejov.
Het wachten is op de eerste grote vuurbol aan de Bussloose hemel!
Meteoren aan de zomerhemel
Perseïden 2025 in maanlicht omstandigheden
Met volle maan op 9 augustus 2025 zijn de omstandigheden om de Perseïden waar te nemen niet echt gunstig. Hier enkele waarneem tips om toch van de Perseïden te kunnen genieten.
De Perseïden zijn het rest product van de beroemde komeet 109P/Swift Tuttle. Deze was voor het laatst waarneembaar in 1992. Elk jaar rond 12 augustus trekt de Aarde dicht langs de baan van deze komeet. In die baan bevinden zich veel stofdeeltjes afkomstig van de komeet en als ze in botsing komen met de aardatmosfeer worden ze zichtbaar als meteoren. De stofdeeltjes in de Perseïden zwerm zijn door onder andere gravitationele krachten van de grote planeten verspreid geraakt. De aarde ontmoet de eerste stofdeeltjes rond 15 juli en verlaat de zwerm begin september. Als de aarde zich het dichtst bij de komeetbaan bevind, de dichtheid van de stofdeeltjes op zijn hoogst en zijn dus zijn de meeste Perseïden zichtbaar. Onder goede omstandigheden (een echt donkere hemel, een onbewolkte hemel en een volledig uitzicht) kun je dan tot 50 á 70 Perseïden per uur tellen. Echter, het vele maanlicht dat de hele nacht aanwezig is zal flink afsnoepen van de zichtbare aantallen Perseïden, reken op de helft of minder. Veel hangt ook af van het weer en persoonlijke perceptie.
Doordat de deeltjes in de Perseïden zwerm in dezelfde richting bewegen lijken ze vanuit hetzelfde punt aan de sterrenhemel weg te schieten. Dat punt noemen we de radiant. Het is een perspectivisch effect vergelijkbaar met een sneeuwbui waardoor je heen fietst. De sneeuwvlokken lijken vanuit één punt te komen. Rond 12 augustus staat het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam de Perseïden. Echter door de beweging van de Aarde veranderd de richting vanwaar de stofdeeltjes de aarde naderen. Daardoor veranderd de radiantpositie van de zwerm gedurende de hele periode, zie het bijgaande kaartje van de International Meteor Organisation met radiantposities voor de Perseïden tussen 15 juli en 25 augustus.
Waarneemtips
- Zorg ervoor dat de maan buiten je beeldveld staat. De maan is een zeer helder object en verblind als je er recht op kijkt. Je ogen hebben 15 minuten nodig om aan de donkerte te wennen en elke keer als je naar de maan kijkt ben je je donkerte adaptie kwijt. Kijk dus vooral in noordelijke of noordwestelijke richting. Later in de nacht als de maan in het zuiden staat kan je ook in noordoostelijke richting kijken.
- Zorg ervoor dat je geen directe verlichting in je beeldveld hebt, kijk ook niet tussendoor op je mobiel want ook hierdoor kan je donkerte adaptie verdwijnen.
- Zorg voor een uitzicht zonder obstructie. Heb je maar de helft van je beeldveld zonder obstructie, ga je ook veel minder zien.
- Een goed doorzichtige atmosfeer helpt ook om meer meteoren te kunnen zien. Ben je in het buitenland dan kan je op grotere hoogte meer meteoren zien.
- Overigens kun je eind juli zonder maanlicht ook al leuke aantallen meteoren zien. Reken op 10 Perseïden per uur. Tel daarbij ook de kleine zwermen zoals de zuidelijke delta Aquariiden on de Capricorniden en de hogere sporadische activiteit op dan kun je tot 20 a 25 meteoren per uur zien in de laatste uurtjes van de nacht.
- Ook in augustus kunnen de nachten koud verlopen. Zorg ervoor dat je warme kledij aan trekt en neem waar vanaf een comfortabele ligstoel met een slaapzak als je wat langer wil kijken.
Radiantdrift van de Perseïden. Half juli bevindt de Perseïdenradiant zich net onder de karakteristieke W van het sterrenbeeld Cassiopea; eind augustus is deze doorgeschoven naar het sterrenbeeld Camelopardalis (Giraffe)
Perseïden aan de nachthemel. Camera Sony Alpha A7 II2 met Sigma 20mm F/1.4 DG DN Art Sony FE lens.
Recent Posts
-
Radiant 2025-2 juli 22,2025
-
Eerste systeemcamera in all-sky netwerk juli 19,2025
-
Meteoren aan de zomerhemel juli 16,2025
-
Mijlpaal voor CAMS Netwerk juni 1,2025
-
Twee zeer heldere vuurbollen op 23 mei 2025 mei 25,2025
-
DMS voorjaarsbijeenkomst : 26 april 2025 april 22,2025
-
All-sky post EN912 in gebruik april 19,2025
-
Radiant 2025-1 maart 24,2025