door 12 EN posten vastgelegd!


Op 27 mei 2023 om 1:09:11 UT (3:09 zomertijd) verscheen een zeer heldere, traag bewegende vuurbol boven het midden van ons land. De vuurbol vertoonde een aantal flares waarvan de helderste magnitude -10.5 fotometrisch bereikten.
Deze vuurbol moet een fenomenaal verschijnsel zijn geweest voor degenen die toevallig nog buiten waren op dit late tijdstip. De totale zichtbaarheidsduur bedroeg maar liefst tien seconden.
Het was in de hele Benelux helder waardoor de vuurbol, mede door de gunstige verschijning over het midden van het land, door maar liefst 12 camera’s van het Europees Netwerk (EN) werd vastgelegd.
Vanuit Winterswijk-Woold werd daarnaast een zeer gedetailleerde fotometrische lichtcurve verkregen met de daar sinds twee maanden operationele fotometer van de Tsjechische Academie van Wetenschappen.
De vuurbol begon op te lichten op een hoogte van 83,1 km en doofde uit op een hoogte van 32,3 km. boven Twello, enkele kilometers ten noorden van Volkssterrenwacht Bussloo, waar de vuurbol vrijwel in het zenit uitdoofde.
Een waarnemer op VSB, die op het late nachtelijke tijdstip juist de deur van het observatorium sloot, zag de vuurbol in volle glorie uiteenspatten.
Drie minuten later werden zgn. sonic booms gehoord, een dof gerommel, veroorzaakt door de schokgolf, veroorzaakt door de impact in de atmosfeer. Deze drie minuten komen goed overeen met de afstand van 32 km tot Bussloo.
De vrij hoge uitdoofhoogte maakt de kans minimaal dat er meteorieten op het aardoppervlak zijn neergekomen. Ook de helderheid van -10 wijst niet op een zgn. superbolide. Het heeft dus weinig zin om zoektochten naar eventuele restanten op te zetten.
Een mogelijke eindmassa van zo’n 160 gram is op de eindhoogte van 32 km al volledig versplinterd.
De baan- en trajectgegevens van deze vuurbol, gebaseerd op de analyse van slechts twee opnamen, zijn weergegeven in de tabel. Reductie van de overige 9 opnamen heeft inmiddels plaatsgevonden. Deze zullen binnenkort in het blad ‘Radiant’ van de Dutch Meteor Society worden gepubliceerd.
Deze fraaie resultaten zijn zo snel tot stand gekomen door de immer actieve operators in ons netwerk: Jörg Strunk (EN89 Herford), Hans Betlem (EN900 Winterswijk-Woold), Jean-Marie Biets (EN901 Humain en EN902 Wilderen), Marco Verstraaten (EN903 Terschelling en EN909 Twisk), Joost Verheijden (EN904 Hoegaarden), Jos Nijland (EN905 Benningbroek), Marc-Jaap ten Hove en Jaap van ’t Leven (EN906, Volkssterrenwacht Bussloo), Klaas Jobse (EN907 Oostkapelle), Koen Miskotte (EN908 Ermelo) en Felix Bettonvil (EN915).

High resolution lichtcurve van de vuurbol, vastgelegd vanuit Winterswijk-Woold

Baan- en trajectgegevens van de vuurbol van 27 mei 2023, gebaseerd op een eerste berekening gebaseerd op twee posten.

Het geprojecteerde grondtraject van de vuurbol van 27 mei 2023 boven België en Nederland, gebaseerd op de definitieve betrekeningen aan de hand van de opnamen van 9 EN stations.

In het nieuws

Op 1 juni besteedde RTL Editie-NL aandacht aan de vuurbol van 27 mei, in de pers al hardnekkig ‘de meteoriet van Salland’ genoemd.
In dit nieuwsitem een interview met Alex Scholten (Volkssterrenwacht Bussloo)
Bekijk de hele uitzending hier.

Vanuit Herford

vanuit Winterswijk-Woold

vanuit Humain

vanuit Wilderen

vanuit Terschelling

vanuit Hoegaarden

vanuit Benningbroek

vanuit Bussloo

vanuit Oostkapelle

vanuit Ermelo

vanuit Twisk